titidubaiban
Menü
 

2013.11.22-29. Fotók

2008.06.01.-08. Fotók

2006-2007 Fotók

Lidával Medinet Jumeiran

Az igazi Dubai

Dubai

Sharjah

Abu Dhabi

Ras al-Khaimah

UAE DH dirham - pénzek

Érdemes e UAE-be utazni?

Kiutazás, vízum

Közbiztonság

Dirham (AED) pénzváltó

UAE hivatalos lapja (angol)

 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

 

Az Egyesült Arab Emirátusokat az Perzsa öböl gyöngyszemének is nevezik. A 83 m2 területű konföderáció az arab félszigeten terül el Katar Omán és Szaud Arábia között.

A hét emírség Abu Dhabi, Dubai, Ajman, Ras al-Khaimah, Sharjah, Umm Al-Qaaiwain, Fujairah. 1971. december 2-án alapított politikai és gazdasági szövetséget. A fővárosok az emirátusok nevét viselik a legnagyobb Abu Dhabi a legismertebb Dubai.

Az ide látogatóknak lehetősége van helikopteres városnézésre is, amelynek során jól szemügyre vehetők az ellentétek. Miközben a látványt a pazar csillogó beton fém üveg felhőkarcolók uralják, messze alattuk még állnak a széltornyos régi épületek, a fedett bazárok szukok, és a mozgalmas piacok és a széles kikötők, a város szélén pedig kezdődik a sivatag.

 

Hozzávetőleg 5 millió ember él, 85 %-uk város lakó, mivel az ország területének 1%-a lakható. A sivatagban csak a törzsi életet élő beduinok képesek elviselni a nomád körülményket. A homokdűnékkel borított síkság egy része a nagy arab sivataghoz az Arrub Al Kalihoz tartozik. Az oázis kevés és a vándorló homok dűnék azokat is veszélyeztetik.

A vándorló homokdűnék több száz kilométert is vándorolhatnak, amit erdősávok telepítéssel próbálják megvédeni a településeket. Több mint 50 éve annak, hogy geológusok vizet kerestek a sivatag homokja alatt. Próba fúrásokat végeztek, de víz helyett olajra bukkantak. Az olaj ma is olcsóbb erre felé, mint a víz. A fekete arany megváltoztatta az arab ország életét, az addig szinte nyomorban élő kecske és teve pásztorokra, halászokra, földművesekre hihetetlen gazdagság szakadt. Az olaj eladásából származó bevételekből nagyszabású infrastruktúrális  fejlesztési programot indítottak. Mára 3300 km hosszú autópálya áll annak az országnak a rendelkezésére, ami 1970-ig nem ismert a ló és tevekaravánokon kívül nem ismert más szállítási lehetőséget.

 

Hivatalos pénze a Dirham, amelynek stabil árfolyama az Usa dollárhoz viszonyítva 3,65.  Túristáknak tanácsos dollárt vinni magukkal mert ezt váltják a legjobban. Váltani bankokban és pénzváltókban érdemes a szállodák recepcióinál kevésbé. Utazási csekket csak a bankok fogadnak el bankkártyával azonban szinte mindenütt fizethetünk, és bankautomata is igen sok van.

Ne felejtsük el, hogy itt péntek a pihenő nap.

Dubait egyre inkább úgy tartják számon mint a bevásárló turizmus Mekkáját. Elsődlegesen arany az igazgyöngy a textil és az elektronikai cikkek kedvéért látogatnak ide, de hagyományos arab termékek régiségek fűszerek is gazdát cserélnek.

Sok utazó használja ki, hogy Dubai nemzetközi repülő tere tranzit állomása az Európából távol keletre tartó forgalomnak, és járatának indulásáig eltölt néhány órát valamelyik bevásárló központban. Akinek erre nincsen ideje a reptéren is beszerezhetők a legfontosabbak. Iszlám országról lévén szó az alkoholos italok drágák. Az egyéb árucikkek azonban különösen az arany és az ékszerek a vámmentességnek is köszönhetően jóval olcsóbbak mint más európai országokban. Dubai látogatói bármerre járjanak is nem kerülhetik ki a csábító plázákat, a városban több mint 20 ilyen létesítményt találunk és folyamatosan nyílnak az egyre újabbak. Főként Bur Dubai Deira Satva és Jumeira városrészekben.

Az Egyesült Arab Emirátusokban az olaj kincs megtalálásával és kiaknázásával megszűnt a munkanélküliség, sőt a lakosság többségét ma bevándorlók alkotják. Az 5 milliós lakosság 61%-a arab, 22%-a dél ázsiai, 8%-a iráni, a beszélt nyelvek és vallások is eszerint oszlanak el. Az arabon kívül szinte mindenki beszéli az angolt, ami az ország történelméből adódik. Az indiai bevándorlók az hindi és a fárszi nyelvet beszélik. A lakosság 96 %-a mohamedán, a hindu és keresztény vallások hívei csak 4%-ot tesznek ki.

 

Kint tartózkodásunk idején feltétlenül figyelembe kell venni a helyiek érzékenységét vallásuk és kultúrájuk tekintetében. Hölgyek kerüljék a mini szoknyát és a mély dekoltázst. A toppless a strandokon szigorúan tilos.

A közbiztonság nagyon jó, a hölgyek egyedül is nyugodtan utazhatnak.

Csak egyetlen mecset van amibe nem muzulmánok is beléphetnek, ha ide látogatunk vegyük fel a megfelelő ruházatot, ami nem hagyja fedetlenül karunkat lábunkat. Az ideális ruházat könnyű és természetes anyagból készül. Sapka, kalap és egy jó napszemüveg viselése ajánlatos az erős napfényben a napszúrás elkerülése végett.

Az átlagos évi közép hőmérséklet 30 C ennek megfelelően ajánlatos magas faktorszámú naptejek használata. Pulóverre, dzsekire szükségünk lehet főként sivatagi kirándulások alkalmával, ahol naplemente után váratlanul lehül az idő. Decemberben és januárban eső és 10 C-os hőmérséklet is előfordulhat. De a kikapcsolódásra sokkal alkalmasabb ez az időpont, mint a nyári hónapok, amikor magas a pára tartalom és a 40 fok feletti hőmérséklet megviseli az európai szervezetet.

Dubai repülőtere nagy forgalmú fontos tranzit állomás. Arról a Zajed bin Sultan al Nahja sejkről nevezték el aki 2004-ben bekövetkezett halálig az államszövetség elnöke volt. Egyes vélemények szerint ez a világ legbarátságosabb és legkonfortosabb légi kikötője. A repülő téren minden szokásos szolgáltatást megtalálhatunk, újdonság viszont a gyógyfürdő, ahol kellemesen elütheti a várakozók az idejüket. Pénzváltók és bank automaták természetesen itt is rendelkezésre állnak. Megtalálható a legtöbb ismert autókölcsönző irodája is. A légi kikötő csak nemzetközi járatokat fogad, belföldi légi közlekedés nincs. A reptérről négy sávos sztrádán juthatunk a városba.

Tanácsos a homok színű állami taxik közül választani mivel ezek vannak felszerelve taxi órával. Néhány éven belül a világ legkorszerűbb metrója fog járni Dubaiban a repülőtér és a város között.

A várost egy hosszú folyószerű tenger nyúlvány a KorDubai szeli ketté. Ezen két híd és egy alagút segítségével kelhetünk át, de romantikusabb ha a hajózást választjuk. 1 dirhamért visznek át kis hajók a túlpartra. A csatorna, amit angolul Dubai Kríknek neveznek, kikötőhelyül szolgál a tengeri kereskedelem számára. A 12 km hosszú víz északi partján helyezkedik el Deira délen pedig Bur Dubai városrész. Dubai emírség a 7 közül a második legnyagyobb.3900 m2 en terül el és 850 ezer lakója van. Azonos nevű fővárosa az üzleti élet és a turizmus közel keleti központja. A 35 m2-es városban 700 ezren élnek.

Nem is olyan régen a kopár tengerpart feltűnés nélkül váltott át a sivatag homokdűnéibe és a városka bazárjait csak a keleti kereskedők ismerték. Árultak itt gyöngyöt, aranyat, keleti szőnyegeket. Európai ember alig tévedt errefelé. Az olaj azonban mindent megváltoztatott. A város modern felhőkarcolói a high tech minden vívmányával felszerelt 21 ik századi kosmopolita metropoliszt mutatnak. A számunkra egzotikus arab világban azonban erősek a gyökerek és nem haltak ki a hagyományok. A városban hatalmas mecsetek minaretjeiből hívják imára a mohamedánokat. A felhőkarcolók tövében nem csak amerikai tipusú bevásárló központokban, plázákban vásárolhatunk, hanem ősi arab bazárokban is. A város határában beduionok terelgetik tevéiket, és a tenger tiszta vizébe ma is gyöngyhalászok merülnek alá.

Az oázisokban talált régészeti leletek tanulsága szerint ez a terület már több évszázaddal krisztus ideje előtt is lakott volt. A 7-8-ik században a tengerpartokon kis városállamok alakultak, a későbbi emírségek előfutárai. Európaiak először a 16-ik században próbálták rátenni a kezüket a területre. A portugálok kikötőket és erődöket építettek, az állandó török támadások miatt azonban felhagytak a gyarmatosítási kísérleteikkel. 200 évvel később francia és holland kereskedők próbálták fennhatóságuk alá vonni Abu Dhabit és Dubait, hogy Indiával való kereskedelmüket elősegítsék. A sejkségek akár fegyveresen is de ellen álltak a burkolt gyarmatosítási törekvéseknek. A környék tengerein minden naposak voltak a kalóz támadások és a kereskedelmi hajók védelmében a Maskati szultán egyességet kötött a Brit Kelet Indiai társasággal. Ez biztosította britek uralmát a hollandokéval szemben. 1820-ban Abu Dhabi 1903-ban Dubai került teljes angol ellenőrzés alá. Dubai beduinok lakta tenger partján 1833-ban telepedett le egy arab törzs az al Maktum család vezetésével. Településük először a gyöngyhalászok központjává és halászfaluvá nőtte ki magát.  Majd a környék jelentős tengeri kikötője és a sejkségek legfontosabb kereskedelmi  Itt volt az Indiával Perzsiával és Bengáliával folytatott  kereskedelem tranzit kikötője. A Deira negyed bazárjai már a 20-ik század elején 350 üzlettel várták vásárlóikat, akik kereskedőkből és tengerészekből álltak. A1930-ra a város lakosainak száma elérte a 20 ezer főt. Az  1950-es évek elején fedezték fel az első kőolaj mezőket, és ez jelentős gazdasági fordulatot idézett elő. Ennek volt köszönhető, hogy az eliszaposodott Kor Dubait hatalmas költségen kikotorták és így a város nemcsak megtarthatta, de meg is erősítette pozícióját, mint tengeri kikötő és kereskedő város.

 

1968-ban a Brit kormány kimondta a protekturátus megszűntetését, 3 évvel később az utolsó angol katona is elhagyta a térséget és az év végén 6 sejkség részvételével megalakult az Egyesült Arab Emírségek. Amelyhez egy évvel később Ras al Kajmah is csatlakozott. Az akkor aláírt államszerződés értelmében Dubai kapja a mindenkori miniszterelnöki, pénz és hadügy minisztériumi tárcát.  Az alkotmány szerint az emírségek uralkodóiból álló legfelsőbb tanácsé a tényleges hatalom. Az uralkodót a tanács választja 5 évre, a kormányt az uralkodó nevezi ki. Az első elnök Zajed bin Sultan al Nahjan sejk volt, akinek tisztségét haláláig folyamatosan megújították. Utódja 2004-ben fia Kalifa Bin zajed al Nahjan lett. A miniszterelnöki tisztet 1958 és 90 között  Rasid bin Seer 1990-től Mohamed bin Rasidi tölti be. Ők azok az emberek, akiknek tevékeny részük volt abban hogy Dubai a világ leggazdagabb városainak egyikévé vált.

 

Megépült a Jebel Ali kikötő és kereskedelmi övezet, amelynek méreteit jól jellemzi hogy az űrből is látszik. A kőolaj és származékok kivitele és az ipari termékek behozatala folyik a nap 24 órájában. A vámmentes kereskedelmi övezet tovább növeli az ország bevételeit.

 

Elkészült a nemzetközi repülőtér és az úthálózat. Mind emellett iskolák, kórházak és kulturális létesítmények nőttek ki a földből.

 

A közigazgatási és a nyugdíj rendszer példa értékű.

 

Az 1990-es években elkezdték a nagy idegenforgalmi beruházásokat, szállodák, bevásárló és szórakoztató centrumok létesültek, strandok, vidám parkok és sportpályák. Itt található a világ két legmagasabb szállodája és a közel kelet legmagasabb felhőkarcolója is. A szédületes ütemű fejlődés egyre folytatódik. Dubai jelenleg 3 millió turistát fogad évente, de ez a szám meg fog sokszorozódni, ha elkészülnek a tervezett beruházások.

 

 Az emirátusok legnépszerűbb sportja talán az angol protekturátus örökségeként a golf. A luxus szállodák többsége rendelkezik golfpályával, de szép számmal akadnak golf klubok és akár világ bajnokság rendezésére is alkalmas 18 lyukú pályák. A Dubai központjától 5 km-re található a Nad el Sheba klub az egyetlen golfpálya az emirátusokban, ahol éjszaka kivilágított golfpályán is játszhatunk.

Elterjedtek a vízi sportok a búvárkodás és a lovaglás is. A tenisz és a fallabda valamennyi szállodában űzhető, mint az íjjászat és a gokardozás is. A nagy meleget ellensúlyozandó kedvelik a fedett pályás korcsolyázást, és a műhavon való síelést is. A kerékpár út viszonylag kevés, a nagy meleg miatt a biciklizés szezonja alig néhány hónapig tart, de egyes szállodákban mód van, kerékpár kölcsönzésre.

 

Hagyományos és nagyon népszerű verseny a teve verseny. Az ügetőnek egy különleges válfaját főként a fiatalok követik nyomon nagy izgalommal, a versenyekre fogadni is lehet és a tévé is közvetíti őket. A leghíresebb verseny a sejk nagydíjáért folyó 4 km-es sivatagi futam a Sivak al rahib al nasija. Az állatok sebessége elérheti a 60 km-es sebességet is. A versenyeket a Nadel Seva  club pályáján a pénteki pihenő napokon rendezik, kora reggel, amikor még elviselhető a hőség.

 

Dubai bevásárló központjai pazar árubőséggel kényeztetik a vásárlókat. Van itt minden ami Amerika és nyugat Európa üzleteiben. Különösen az elektronikai és számítás technikai cikkek választéka zavarba ejtő. Konyhai kisgépek, órák, kisgépek, digitális fényképező gépek, mp3as lejátszók, lap és palm topok, tévék és monitorok, kamerák és tartozékok, játékok és szoftverek. Az árak olcsók de a területi kódra és az ntsc rendszerre vigyázzunk. Az elektromos csatlakozás 220 V, de a csatlakozó szabványa azonban eltérhet az európaitól. Sokan nem hoznak magukkal fényképezőgépet, videó kamerát, mert azt itt veszi meg az első napon, és már azzal örökíti meg az utazást.

 

A textíliák és ruhák egy másik csodavilágba engednek bepillantást. A méteráruk, a minden sarkon található indiai szabóságok másnapra kifogástalan minőségű kosztümöt vagy öltönyt készítenek. Az árak igen jutányosak a fazonok pedig a nagy divatházak legújabb kollekcióit utánozzák. Különösen szépek az Indiából illetve Thaiföldről származó selymek.

A dísztárgyak közül a vízi pipa a sisa emelkedik ki, és művészi berakású tokba rejtett görbe tőr. Szépek a faragott sakk készletek és az aranyszállal hímzett terítők. Réz tálak és kávé kancsók meg a bőráruk.

Perzsa szőnyegeket számos helyen árulnak. Az árak igen különbözőek lehetnek, a minőség az egy négyzetcentiméterre eső csomók számától függ. Dubaiban kapni iráni, afganisztáni, pakisztáni, és kasmíri szőnyeget is. A török szőnyegek itt nem egyszer olcsóbbak mint az isztambuli nagybazárban. (Deira Towers nagy bevásárló központban van nagy választék)

Nincs vételkényszer akkor sem, ha a kereskedő már egy órája teríti elénk a szebbnél szebb szőnyegeket, alkudni viszont kötelező. Barbár idegenek vagyunk, ha nem megyünk bele ebbe az össznépi játékba, közben nyugodtan elfogadhatjuk a kereskedő által kínált zaccos kávét, vagy tűzforró teát. Alkudni hosszan és nyugodtan kell. Ha jól csináljuk, akkár a vételár felét is elengedik, de ne sajnáljuk a kereskedőt ő még ekkor sem fizet rá. A Bur dzsumán centre, a Vamsi Plaza, Deira a Vafiszi, a Juemira és a computer pláza csak néhány név a sok közül.

Minden évben január15 és február 11 között tartják a Dubai Shopping Fesztivált. Az egyébként is olcsó árakból ilyenkor további engedményeket adnak. Tódulnak is ide Amerikából és nyugat Európából, akik megengedhetik maguknak, hogy itt vegyék meg új tavaszi ruháikat. Az üzletek ilyenkor éjjel nappal nyitva állnak. Show műsorokkal, utcabálokkal, nagy divatházak divatbemutatóival, gyermek és zenés programokkal csábítják a vevőket. Vásárolni persze régi típusú bazárban és piacon is lehet, melyeknek még egzotikusabb a hangulata.

Az amerikanizálódás vagy globalizáció nem kerülte el az arab országokat sem. Itt is bármelyik sarkon beülhetünk egy McDonaldsba, megihatunk egy coca-colát, ehetünk KFC-ben, vagy egy Dankin fánkot. A bevásárló központokban találhatók Pizza Hut ok s Tacco Bell, azok sem fognak nélkülözni, akik nem kóstolják meg az arab konyhát. Pedig kár lemondani az egzotikus fűszeres ízekről. Itt eredetiben kóstolhatjuk meg az Európában is megismert kebabot és falafelt.

Ne hagyjuk ki a fűszer piacot, egykor a gyarmatosító országok gazdagságukat alapozták meg mesés fűszerekkel megrakott hajókaravánjaikkal. Mind ez a mesés gazdagság itt van előttünk juta zsákokban a fűszerbazár standjain. Csípős bors, illatos vanília, curry és drága sáfrány, fűszeres illatú fahéj, kömény, babérlevél, csillag ánizs és szerecsen dió. A fűszereken kívül élelmiszereket, olajos magvakat, zöldség, és halakat is árulnak itt.

 

A 64 hektáros Safa Park a Jumeira Beachtől délre fekszik. 1975 óta több 10 millió dirhamot fordítottak a fejlesztésére. A parkban tavak és vízesések találhatók, vidámparkjában óriás kerék, és hullámvasút működik. Az arabok szeretik a gyerekeket, és szívesen szereznek örömet nekik, úgy is hogy vidám parkokat, csúszda parkokat, játszó tereket és szórakoztató létesítményeket építenek számukra.

Gyermekkel érkezők semmiképp se hagyják ki a Crík Side Park gyermek városát, és a Wonderlandet ami a világ legnagyobb vízi parkja.

 

A dauról sokan tudják, hogy ezek a jellegzetesen 3 alakú vitorlás arab bárka, kevesen ismerik az agra szót így hívják a vízi taxikat. Ezekkel juthatunk át fél dirhamért a kor Dubai túlsó partjára. Mivel a kis dízel üzemű hajók gyakran túlzsúfoltak, magasabb összegért kibérelhetünk egyet akár átkelésre akár városnézésre. A nagyobb méretű hosszabb utazásokra használt hajókat itt baglának vagy Batelnek hívják. A halászhajók neve baggara. A pálmalevelekből készülteké sasza.

 

Az arab világ legnépszerűbb étele a kebab, amelyet már mi is jól ismerünk. A falafel abban különbözik tőle hogy a húst csicseri borsóból készült kis gombócok helyettesítik. Ha módunk van rá kóstoljuk meg a fullt, ami babból készült egytál étel fokhagymával és citrommal ízesítve. Dubaiban is esznek kuszkuszt bár ez nem annyira egyeduralkód itt mint Marokkóban vagy Tunéziában.

A mohamedánok természetesen sertés húst nem fogyasztanak, így a nyársakon csirke, marha vagy bárány sül. A báránynak számos elkészítési módját ismerik. A húsokhoz friss salátát és lapos kovásztalan kenyeret esznek. Jellegzetesek a tipikus mézédes arab édességek, mint a baklava.

számláló
Indulás: 2006-11-30
 

Egyesült Arab Emirátusokról általában

Földrajz

 Egyesült Arab Emirátusok zászlaja

Időrend

Rövid történelem

Vízi pipa - Sisa

 

Az arany

Az arab orvostudomány

Történet az arab vendégszeretetről

Hírek, érdekességek

Weboldalak készítése, Idegenvezetés

Utazási irodák

EuroMiskolc Travel

Marco Polo Travel

 

IP

 

 

 
Lábléc

by Latiza

 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok