titidubaiban
Menü
 

2013.11.22-29. Fotók

2008.06.01.-08. Fotók

2006-2007 Fotók

Lidával Medinet Jumeiran

Az igazi Dubai

Dubai

Sharjah

Abu Dhabi

Ras al-Khaimah

UAE DH dirham - pénzek

Érdemes e UAE-be utazni?

Kiutazás, vízum

Közbiztonság

Dirham (AED) pénzváltó

UAE hivatalos lapja (angol)

 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

 

Forrás: Jean Sasson: Királyi sivatag (280 o.)

 

…népszerű beduin történet, mely melegséggel tölti el minden arab szívét…

 

„ – Azt mondják, hogy minden nagy ember apró sátorban születik. Így volt ez Hátim sejk esetében is. Aprócska sátorban született, de keményen dolgozott, s így egyike lett a leggazdagabb sejkeknek, akik a nagy sivatagban legeltették állataikat.

Erről a sejkről beszélt mindenki, de nem azért, mert gazdag volt, hanem azért, mert minden halandónál hívebben gyakorolta a legnemesebb arab erényt, a nagylelkűséget. Hátim sejk adott mindenkinek, aki csak kért, és sosem firtatta, hogy az illetőt, valóban a szükség vezérelte-e. Senki kérését nem utasította vissza, még az ellenségeiét sem. Egyszer 400 éhező férfi, nő és gyermek érkezett az aszály sújtotta hegyekből ennek a sejknek a sátrához. Erre ő vajon mit tett? Leölt megsütött 50 tevét, hogy hússal lássa el őket.

Amikor ennek a sejknek a híre a rúmi szultán fülébe jutott, az biztosra vette, hogy a sejk csak megjátssza a nagylelkűséget, mert így akarja jó hírét kelteni önmagának és portékáinak, amelyeket eladásra kínál. A szultán úgy határozott, hogy elküldi embereit Hátim sejkhez, hogy kérjék el tőle legbecsesebb tulajdonát, azt az értékes, gyönyörű csődört, melynek hírét mindenki ismerte, és akkor majd kiderül, hogy a sejk valóban olyan nagylelkű e, mint amilyennek mondják.

Ez a csődör, melyet Duldulnak hívtak, volt a legszebb ló egész Arábiában. Hátim gyermekeivel együtt nőtt fel, és osztozott Hátim családjának minden örömében és bánatában. Ezt a lovat annyira szerették, hogy ostort nem ismert, és goromba szót nem hallott soha.

Nos, a szultán emberei útközben nagy viharba kerültek és eltévedtek, majd amikor végül csaknem félholtan megérkeztek, alig álltak a lábukon az éhségtől. Meglepődtek, mert mindössze három kis sátrat láttak, és jószágot sehol, noha Hátim sejk szeretett Duldul lován fogadta őket.

A szultán emberei előtt világos volt, hogy a sejk most nemigen számított vendégekre, de azért mégis melegen, igazi vendégszeretettel fogadta őket. Miután látta, hogy vendégei mennyire szánalmas állapotban vannak, a sejk kijelentette, hogy nyomban lakomát készít nekik.

Az emberek látták az üres legelőket, így aztán igencsak meglepődtek, amikor később leültek enni, és ízletes húst kaptak, melyet roston sütöttek, pirítottak, levest és más finom étkeket készítettek belőle. Az éhes emberek kijelentették ilyen finom lakomában még sosem volt részük.

Ezután a szultán emberei elszégyellték magukat küldetésük miatt, és elmondták a sejknek, hogy a rúmi szultán küldte őket, próbára tenni nagylelkűségét azzal, hogy a csődört, Duldult kérik tőle.

Hátim sejk úgy ült mint akit hatalmas csapás ért. Arca holt sápadt lett, és azt mondta:

-         Jaj, barátaim, bárcsak nyomban tudtomra adtátok volna küldetésetek célját! Persze ti nem sejthettétek körülményeimet. Nem voltam felkészülve vendégek fogadására, ugyanis két napja érkeztünk erre a helyre. Arra vártunk, hogy házam népe meg a jószágok megérkezzenek, de nagy eső esett, és a hömpölygő áradat megakadályozta őket abban, hogy ideérjenek. Mit tehettem volna, amikor ti fáradtan éhesen megérkeztetek? A sátramban nem volt hús – aztán se kecském, se birkám egynapi járóföldre. Hogyan is tehettem volna meg, hogy ne gondoskodjam vendégeimről? Még a gondolatát sem tudom elviselni annak, hogy sátramban bárki éhen maradjon. Nem volt más, csak becses lovam, Duldul, ez a páratlan csődör, mely ismerte minden kívánságom, és engedelmeskedett minden szavamnak – mi mást tehettem volna?

Könnyek csordultak végig a sejk arcán, amikor ezt mondta: - most pedig menjetek, és mondjátok meg ennek a ti hitetlen rúmi szultánotoknak, hogy szorult helyzetemben megfőztem és felszolgáltam nektek vacsorára a gyönyörű és engedelmes Duldult.

 

számláló
Indulás: 2006-11-30
 

Egyesült Arab Emirátusokról általában

Földrajz

 Egyesült Arab Emirátusok zászlaja

Időrend

Rövid történelem

Vízi pipa - Sisa

 

Az arany

Az arab orvostudomány

Történet az arab vendégszeretetről

Hírek, érdekességek

Weboldalak készítése, Idegenvezetés

Utazási irodák

EuroMiskolc Travel

Marco Polo Travel

 

IP

 

 

 
Lábléc

by Latiza

 

Kalandok, szórakozás, jó társaság, lovak; SZEREPJÁTÉK!    *****    **A legújabb magyarországi mémes oldal. Ismerd meg most!Oszd, lájkold!** Nevess, szórakozz, kattints ide! Ne unatkozz!*    *****    Nézz élõ live filmet gportalon! 0-24-ben! Klikk ide! Filmek élõ live!!!!!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!